E- defterlerin Saklanması, İbraz yükümlülüğü Tutma zorunluluğu ve yaptırımları

E- defterlerin Saklanması, İbraz yükümlülüğü Tutma zorunluluğu ve yaptırımları

e-Defter saklanması zorunluluğu, e-defter ve beratlarının e-defter kullanıcıları kendilerine ait bilgi işlem sistemlerinde muhafaza edilmesi zorunludur. Ayrıca 3 kişilerin bilgi işlem sistemlerinde de muhafaza edilebilecektir. Muhafaza yükümlülüğünün Türkiye sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının geçerli olduğu yerlerde yerine getirilmesi mecburidir.

e-Defterlerin saklanacağı yer, 19.Ekim.2019 tarihinde yapılan değişiklik ile birlikte 1 Ocak 2020 tarihinden sonra oluşturulan e-Defter dosya ve beratlarının ikinci kopyalarının 10 yıl süreyle edefter.gov.tr internet sitesinde yayınlanan e-defter saklayıcı kuruluşlarda veya GİB bilgi işlem sisteminde saklanmasını zorunluluğu getirildi. GİB e sadece e-defter beratları yüklenmektedir ve yasal süresi boyunca saklanmaktadır, e-Defter beratları yevmiye kayıtlarını içermemektedir, e-Defter berat dosyalarının ikincil kopyalarını GİB e yükleme sorumluluğu e-Defter beratını hazırlayan mükellefe aittir.

Aylık dönemler halinde e-Defter beratı oluşturan mükellefler, e-defter beratının dönemini kapsadığı ayı takip eden dördüncü ayın on beşine kadar sisteme ikincil kopyalarını aktarmak zorundadır. Örneğin 2023/Ocak dönemi e-defter beratlarının ikincil kopyalarını 15 Mayıs 2023 tarihine kadar GİB sistemine aktarması zorunludur, tüzel kişiler için sadece son Aralık dönemi 15 Mayıs 2024 tarihine kadar aktarılması zorunludur,

Üçer aylık dönemler halinde e-Defter beratı oluşturan mükellefler, Geçici vergi beyannamelerinin düzenlendiği ayı takip eden ayın 15. Gününe kadar GİB sistemine 2. kopyalarını aktarmak zorundadırlar, Örneğin, 2023/Ocak-Şubat-Mart dönemi e-defter beratlarını, 15 Haziran 2023 tarihine kadar GİB’in sistemine aktarılması zorunludur, yukarıda olduğu gibi son dönem ikicin kopyalarını Gelir vergisi mükellefleri 15 Nisan, Kurumlar vergisi mükellefleri ise 15 Mayıs’a kadar GİB in sistemine ikincil kopyalarını aktarmak zorundadırlar,

E-Defterlerin İbraz yükümlülüğü, Mükelleflerin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ("VUK")'na göre, defter ve belgelerini tarh zaman aşımı süresi içinde (beş yıl) saklama ve gerektiğinde vergi incelemesine yetkili olanlara ibraz etme yükümlülüğü bulunmaktadır.

-Elektronik defterler, istenildiğinde ibraz edilmek üzere ilgili olduğu beratları ile birlikte muhafaza edilmek zorundadır. Elektronik defterler ile beratlarının veri bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkâr edilmezliği, güvenli elektronik imza veya mali mühür ile garanti altına alındığı için elektronik defterler kâğıt ortamında saklanmayacaktır. Defterlerini elektronik ortamında tutanlar, elektronik defterlerini ve ilgili beratlarını vergi kanunları, TTK ve diğer düzenlemelerde yer alan süreler dâhilinde elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istenildiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla eksiksiz ve okunabilir şekilde ibraz etmekle yükümlüdür.

VUK'a göre tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter ve belgelerin gizlenmesi, kaçakçılık suçunu oluşturmaktadır. Bunun yaptırımı da on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, gizleme olarak kabul edilmektedir. (VUK'un 359/a maddesi)

-Vergi kanunlarına göre tutulan, varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle1 sabit olduğu halde, mücbir sebep hali dışında, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere ibraz edilmeyen defter ve belgelerin "gizlendiği" kabul edilir.

Defter ve belgelerin gizlenmesi halinde;

Takdir olunan matrah ya da matrah farkı üzerinden re'sen vergi salınır.

Salınan vergiye, "üç kat vergi ziyaı cezası" uygulanır (VUK md. 344).

Gizleme fiili nedeniyle, VUK'un 359/a maddesi uyarınca on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezası uygulanmak üzere, olay dava açma ve yargılama süreci için Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilir (VUK'un 359/a maddesi).

-Defter ve belgelerin, zamanaşımı süresi boyunca saklanması ve istenildiğinde vergi inceleme elemanına ibraz edilmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde, "gizleme" fiili nedeniyle, bir yandan vergi ve üç kat vergi ziyaı cezası diğer yandan da on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezası uygulanması söz konusu olabilir.

-Yaptırımları çok ağır olmakla beraber, üzerinde ciddi anlamda durulması ve yapılması gereken tüm önlenmelerin alınması elzemdir, şakaya kesinlikle gelmeyecek konular arasındadır. Sağlıcakla kalın

Haber Detay

Bizden haber almak ister misiniz?

Konya Meslek Grubu bünyesindeki yenilik ve haberlerden ilk siz haberdar olun.